Caii – animale sensibile

Cu acelasi simturi ca noi, lumea este perceputa diferit de catre cai
Ce ai vedea daca ai fi un cal?
Caii au un camp de vedere aproape panoramic. Chiar daca percep mai putin bine culorile, caii sunt mai sensibili decat noi la miscari bruste, la contraste si la reflectii. Calare, trebuie sa fim atenti in mod special la balti: calul poate sa se sperie cand vede reflexia in ea; de asemenea se poate speria foarte repede daca face cineva sau ceva (un caine) miscari bruste.

Ochii lor nu le permite sa-si adapteze in mod automat viziunea de aproape si de departe. Un cal este obligat sa ridice sau sa coboare capul pentru a ajusta viziunea si pentru a „focaliza” elementul pe care incearca sa-l observe. Un cal are nevoie de mult mai mult timp pentru a-si adapta viziunea intre lumina si umbra, de exemplu atunci cand trece dintr-o padure intr-un camp.

Acesta este motivul pentru care caii se opresc când vad un obstacol. Ridica si apleaca capul pentru a-l identifica. In cursul sedintelor de echitatie, se intampla destul de des, in special la pas, si trebuie sa fim rabdatori in acele cazuri.

Cum ai auzi daca ai fi un cal?
Urechile calului sunt extrem de mobile si foarte sensibile. De indata ce aude un zgomot, urechile intra in miscare spre sursa zgomotului, pentru a o identifica. Ca si cainele, calul este capabil sa auda suntete inalte, ascutite, pe care noi, umani, nu le putem percepe. Persoanele care au primele cursuri de calarie se pot ingrijora cand vad urechile calului miscand; este ceva normal nu trebuie sa va speriati.

Cum ai mirosi daca ai fi un cal?
La cai, simtul mirosului este foarte dezvoltat. Le permite sa recunoasca caracteristicile si urmele celorlalti cai si sa-si aleaga mancarea.

Cum este simtul tactil la cai?
Caii se folosesc destul de mult de simtul tactil. De exemplu, il utilizeaza pentru a evalua terenul inainte de a trece pe o suprafata incerta. Daca vrea sa se tavaleasca, calul „atinge” solul cu copita pentru a alege locul care ii este cel mai potrivit. Cand sunteti intr-o plimbare calare la pas, trebuie sa fiti atenti daca partenerul vostru (calul) incepe sa atinga solul: vrea sa se tavaleasca; daca nu il atentionati (trageti de darlogi sa dati cu calcaiele) risca sa se tavaleasca, cu dvs. calare…

Firele de par lung pe care le are in jurul botului, numit vibrise, permit calului sa simtă relieful din jurul capului. Au aceeași funcție ca mustățile pisicilor.

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un comentariu